Knižnica DISSO
Hutník, Félix - Tomovčík, Ján - Štanga, Rudolf

Štrukturálne zmeny v agropotravinárstve Slovenska. / Aut. správy Hutník, Félix; Tomovčík, Ján; Štanga, Rudolf, . Bratislava : Prognostický ústav SAV, 10.1998. - 42 s.

Anotácia:  Príspevok sa zaoberá doterajším priebehom štrukturálnych zmien v poľnohospodárstve a v agropotravinárstve Slovenska v rokoch 1989 - 1997, a to v niekoľkých rovinách. Zhodnocuje zmeny štruktúry výroby, využitie potenciálu poľnohospodárskej pôdy, mechanizácie i pracovných síl. Využíva poznatky získané na Prognostickom ústave SAV pri skúmaní tvorby pridanej hodnoty v rozličných odvetviach našej ekonomiky a ekonomiky hospodársky vyspelých krajín a pri rozbore dotačného systému.
Typ: Výskumná správa Signatúra: V 47791 k dispozícii

Knižnica DISSO
Hutník, Félix - Štanga, Rudolf - Tomovčík, Ján - Qineti, Artan

Štruktúrne zmeny v agropotravinárstve Slovenska v dlhodobej perspektíve. / Hutník, Félix; Štanga, Rudolf, Tomovčík, Ján, Qineti, Artan. - In: Ekonomický časopis. - Roč. 47 č.6 (1999), s.806-835.

Anotácia:  Príčinné súvislosti dosiahnutého stavu agropotravinárstva: dosiahnutý stav využitia produkčného potenciálu pôdy, kapitálová vybavenosť poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu, vývoj zamestnanosti v agropotravinárstve, tvorba hrubého domáceho produktu v agropotravinárstve, hospodárske výsledky agropotravinárstva. Očakávané dlhodobé zmeny v agropotravinárstve: vymedzenie záujmového spoločensko-ekonomického priestoru úvah autorov, očakávaný vývoj produkčnej výkonnosti agropotravinárstva (produktivita pôdy, výhľad výroby rastlinných produktov, výhľad výroby živočíšnych produktov), rast HDP v podnikových novotvaroch trhového agropotravinárstva (riešenie dôchodkového deficitu poľnohospodárstva, rozmanitosť podnikových štruktúr agropotravinárstva, resp. potravinárskeho hospodárstva - z hľadiska obsahu činnosti, očakávané národohospodárske postavenie agropotravinárstva, rozmanitosť právnych foriem podnikania).
Kľúčové slová : agropotravinárstvo; zmeny štruktúrne; SR; perspektívy
Typ: Článok z periodika

Knižnica DISSO
Hutník, Félix - Štanga, Rudolf

Inflexný bod rozvoja poľnohospodárstva v 21. storočí [Flexpoint of the Agriculture Development in the 21st Century.]. / Hutník, Félix; Štanga, Rudolf. - In: Ekonomický časopis. - Roč. 49 č.4 (2001), s.796-824. - ISSN 0013-3035.

Anotácia:  1. Východiská, na ktorých je postavená úvaha o perspektívach poľnohospodárstva vo svete.
2. Východiská, na ktorých sú postavené úvahy o perspektívach poľnohospodárstva vo vyspelých krajinách a na Slovensku.
3. Úloha modernej biotechnológie, počiatky biotransformácie poľnohospodárstva a možné spoločenské riziká.
4. Očakávané organizačno-ekonomické premeny v potravinovom hospodárstve.
Typ: Článok z periodika

Knižnica DISSO
Štanga, Rudolf

Kladné externality a verejný tovar produkovaný poľnohospodárstvom. / Štanga, Rudolf. - Bratislava : PÚ SAV, 2002. - "21 s." - (Otvorená séria: Analýzy č.1)
SLO

Kľúčové slová : tovar verejný; poľnohospodárstvo
Typ: Kniha - monografia Signatúra: 48668 k dispozícii

Knižnica DISSO
Hutník, Félix - Štanga, Rudolf - Tomovčík, Ján

Perspektívy trvalo udržateľného rozvoja potravinového hospodárstva na Slovensku. / Hutník, Félix; Štanga, Rudolf, Tomovčík, Ján. - Bratislava : PÚ SAV, 2002. - 67 s. - (Pracovné materiály; č. 8)
SLO

Anotácia:  Z obsahu: Teoreticko-metodologické hľadiská pre formovanie perspektívneho rozvoja agropotravinárstva Slovenska. Rozvoj potravinového hospodárstva s osobitným zreteľom na zmeny v poľnohospodárstve.
Typ: Kniha - monografia Signatúra: 48799 k dispozícii

Knižnica DISSO
Štanga, Rudolf

Výživa obyvateľstva SR - ekologické a zdravotné aspekty. / Štanga, Rudolf. - Bratislava : PÚ SAV, 2002. - 62 s. - (Otvorená séria. Analýzy; č. 3)
SLO

Anotácia:  Z obsahu: Výživa a ekológia. Ekologické poľnohospodárstvo a výroba biopotravín. Výživa a zdravie. Bezpečnosť a hygiena potravín. Kvalita potravín. Výživová kultúra. Výživová situácia obyvateľstva Slovenska a jej medzinárodná komparácia s krajinami EÚ a ČR. Zhodnotenie spotreby potravín z nutričného hľadiska (OVD).
Typ: Kniha - monografia Signatúra: 48803 k dispozícii



Bázy dát sú riadené systémom Proflib - Webis
Copyright © 1998-2024, CEIT